Trápi vás neplodnosť? Skúste fyzioterapiu

Trápi vás neplodnosť

Neplodnosť u žien môže byť nielen organického, ale aj funkčného pôvodu. Označenie funkčná neplodnosť znamená, že dôvodom nie sú príčiny, ktoré sa dajú zistiť gynekologickým vyšetrením. Ide o nedostatočnú funkčnosť tkanív a orgánov podieľajúcich sa na splodení potomstva. Najčastejšie súvisí funkčná neplodnosť s asymetrickým postavením panvy.

Funkčná neplodnosť, jej príčiny a príznaky

Zlé a nesprávne pohybové stereotypy, sedavé zamestnanie, nedostatok pohybu, celkovo ochabnuté svalstvo – toto všetko vplýva na zlý stav pohybového aparátu a panvy. Nerovnováha v aktivite svalstva a väziva v oblasti panvy spôsobí, že svalovina panvového dna pracuje nerovnomerne.

Na jednej strane panvy môže byť svalstvo až preťažené, kým na druhej strane pociťujete útlm. To môže spôsobovať nesymetrické ťahy vo vnútri panvy a v extrémnom prípade až torziu celej tejto oblasti. Dochádza na jednej strane k blokovaniu dolných bedrových stavcov, alebo sakro-iliakálneho skĺbenia (SI skĺbenia) pričom výsledkom býva funkčná neplodnosť.

Okrem funkčnej neplodnosti dochádza:

  • na pohmat k bolestiam v oblasti kostrče,
  • k bolestivejšej menštruácii,
  • k častejším migrénam,
  • k problémom s pravidelnosťou menštruácie,
  • v niektorých prípadoch aj k bolestivému sexuálnemu styku.


Pokiaľ máte tieto problémy a nejedná sa o ojedinelú záležitosť, je veľmi pravdepodobné, že ide aj o príznaky funkčnej neplodnosti.

Vplyv držania tela na rozmnožovaciu sústavu

Celé ľudské telo býva ovplyvnené komplexnými viscero-vertebrálnymi vzťahmi a potvrdzujú to poznatky modernej medicíny. Funkčnosť systémov a orgánov ovplyvňuje aj tým, v akej kondícii sa nachádza naša chrbtica. Je to ale veľmi individuálne. Niektoré ženy nemusia mať problém s otehotnením, no iné ho majú a na príčine nie je žiadna orgánová porucha.

Napríklad zablokovanie SI skĺbenia má vplyv na funkčnosť maternice alebo zablokovanie piateho bedrového stavca ovplyvňuje vajcovody. Nielen u žien sa prejavia problémy s bedrovou oblasťou  vzhľadom na plodnosť. U mužov môže spôsobiť zlé držanie tela a blokáda v bedrovej oblasti napríklad problémy so semenovodmi.

Aké riešenia ponúka fyzioterapia?

Fyzioterapeut môže pri funkčnej neplodnosti pomôcť obnoviť rovnováhu svalstva v panvovej oblasti, ale aj odstrániť blokády, ktoré vznikli v dôsledku svalovej nerovnováhy. Zlepšenie funkčnosti kostrče a v neposlednom rade posilniť svaly panvového dna cez špeciálne cvičenia.

Samozrejme, v prvom rade musí byť vylúčená akákoľvek orgánová príčina. Fyzioterapeuta by ste mali navštíviť až po gynekologickom vyšetrení. Ak sa rozhodnete pre pohybovú liečbu, najefektívnejšie pre dosiahnutie obnovenia plodnosti sú dve formy terapie: cvičenie Ľudmily Mojžišovej a Dornova metóda spojená s Breussovou masážou.

Cvičenie Ľudmily Mojžišovej

Cvičenie pomenované po jeho autorke Ľudmile Mojžišovej. Táto metóda je uznaná ako metóda liečby funkčnej neplodnosti. Celé cvičenie sa skladá z viacerých špecifických cvikov, ktoré mobilizujú chrbticu a uvoľňujú tak vychýlenú kostrč, ako aj stiahnutie svalstva panvového dna. Tým dochádza k reflexnému ovplyvneniu nervovo-svalového aparátu panvového dna.

Správne cvičenie pomáha odstrániť svalové kŕče vajcovodov a výsledkom metódy býva takmer tretinová úspešnosť, kde 30-33 % žien naozaj otehotnie. Pri tejto metóde absolvujete cvičenia zamerané na odstránenie blokád a rotácie krížovej časti a bedrového skĺbenia.

Dornova metóda

Druhou možnosťou terapie môže byť Dornova metóda, ktorú pomenovali podľa Dietera Dorna. Ide o jemnú manuálnu terapiu využívanú pri poruchách spojených práve so zlým držaním tela. Hlavnou myšlienkou metódy je, že kĺby a chrbtica riadia svalstvo a to sa im prispôsobuje.

Metóda sa realizuje tlakom palca alebo tlakom celej ruky. Cieľom tlaku je posunúť medzistavcové platničky alebo kĺby do správnej polohy, čo ovplyvní aj svalstvo. Okrem samotných tlakov sa vyžíva aj energetická terapia a masáže, najmä Breussova masáž.

Pri Breussovej masáži sa jemnými a pomalými hmatmi masíruje chrbtica a povrchové svaly. Následkom masážou sa uvoľnia telesné aj psychické blokády. Masáž sa používa na uvoľnenie svalstva pred aj po Dornovej metóde a počas nej sa vtiera do pokožky ľubovníkový olej, ktorý uvoľňuje svaly a pomáha regenerácii medzistavcových platničiek.

Pomôcť môžu aj relaxačné techniky

Okrem horeuvedených cvičení a metód môžu pomôcť zlepšiť stav svalstva v oblasti bedier a panvy aj relaxačná masáž, pasívne preťahovanie svalstva alebo autogénny tréning. Cieľom je uvoľniť svalové napätie a upokojiť svaly v danej oblasti. Všetko riešite až po komplexnom rozbore a len na základe konkrétnych odporúčaní fyzioterapeuta.