Postihnutie mladých: Ako sa vyrovnať so Sklerózou multiplex?

Postihnutie mladých

Roztrúsená skleróza postihuje na svete státisíce ľudí hlavne mladých, v produktívnom veku. Existuje viac druhov a fáz postihnutia, ktorými môžu pacienti trpieť. Pri skleróze multiplex dokáže veľmi výrazne pomôcť fyzioterapia a skúsený odborník. Ako pri tomto ochorení pomôžu špecialisti v AMBIO Rehabilitačnom centre v Bratislave?
 
Skleróza multiplex je neurologický stav spôsobený poškodením myelínu, ktorý tvorí obaly okolo nervových buniek. Ten má chrániť nervové vlákna centrálneho nervového systému. Ak je poškodený, pacient zrazu pociťuje únavu, depresie, stratu ostrého zraku a mobility. Čo spôsobuje sklerózu multiplex sa celkom jednoznačne povedať nedá. Väčšina odborníkov sa i napriek tomu domnieva, že za ňou môžu stáť genetické a environmentálne faktory.

Rehabilitácia pod dohľadom fyzioterapeuta môže pomôcť k zlepšeniu fyzickej pohyblivosti, pružnosti a pevnosti celého tela pacienta. Týmto pacient zvýši svoje šance na zotrvanie v zamestnaní, zníži účinok sklerózy multiplex na celkový zdravotný stav a kvalitu života.

Fyzioterapeut v Ambio rehabilitačnom centre vám ochotne a profesionálne poradí. Taktiež dá praktické tipy ako zlepšiť svoj pohyb ak spomínanou chorobou trpíte vy, alebo vám blízka osoba. Pod dohľadom odborníka môžete pravidelne cvičiť cviky na zlepšenie celkového stavu.

Okrem rád fyzioterapeuta, by ste mali o svoje zdravie dbať aj sami. Nezabúdate na dodržiavanie životného štýlu, ktorý môže celkový stav zlepšiť.

Konzumujte vyváženú stravu a snažte sa zostať aktívny. Nevyhýbajte sa pohybovým aktivitám. Nájdite obľúbené fitnescentrum alebo chodievajte na dlhšie prechádzky do prírody.

Ak trpíte sklerózou multiplex:

  • Držte telo vzpriamene a zhlboka dýchajte. Vďaka tomu zmiernite bolesti rúk, nôh aj chrbta.
  • Nájdite si každodennú pohybovú činnosť, ktorá vás baví.
  • Kráčajte všade, kam sa dá. Chôdza je prospešná pre celý ľudský organizmus.
  • Vyhľadajte skúseného fyzioterapeuta a podrobne s ním konzultujte svoj stav.