Umenie ako mať zdravý chrbát

Umenie ako mať zdravý chrbát

Boľavé kríže, stuhnutý krk. Väčšina z nás pozná nepríjemné bolesti chrbta, ktoré nám komplikujú pohyb a kazia nám radosť zo života. Dlhé hodiny fyzickej práce, nekončené sedenie pred počítačom, či nesprávne zohýbanie sa. To všetko robíme denne a niekedy si už bolesti ani neuvedomujeme. No žiť plnohodnotný život chceme všetci, a preto by sme sa mali naučiť pár jednoduchých vecí, vďaka ktorým bolesť pominie. Jednou z metód na prevenciu bolesti chrbta je škola chrbta.  V AMBIO Rehabilitačnom centre v Bratislave vám poskytnú základné teoretické aj praktické vedomosti, pre zníženie bolesti chrbta a zmenu pohybových návykov.

Čo robíme zle a ako to robiť láskyplnejšie k vlastnému telu?

1.Nesprávne športujeme

Často rekreační športovci, medzi ktorých patrí väčšina z nás podceňuje pred tréningom kvalitné strečovanie. Poriadne sa rozhýbať pred behom, bicyklovaním, lyžovaním, či golfom, je základ kvalitného a zdravého športového výkonu. Navyše ak človek sedí celý týždeň v práci zhrbený a jediný pohyb je z domu do auta a pár krokov na rodinný nákup, riziko presilenia sa a poškodenia chrbtice je o to väčšie. Dôležité je preto svaly správne strečovať a posilniť. Pevné šikmé brušné svaly a boky sú dôležité najmä pre stabilitu chrbtice.

Vynikajúcou pomôckou je fit lopta, na ktorej môžete sedieť miesto stoličky a automaticky sú zapájané vnútorné stabilizačné svaly. Okrem toho na nej môžete pokojne absolvovať celý tréning a objavíte svaly, o ktorých ste ani netušili.

2. Zlé zdvíhame predmety

Určite to poznáte. Idete si zaviazať šnúrku na topánke a zrazu sa od bolesti krížov neviete postaviť. Aby ste toto nezažívali pravidelne musíte ísť na to správnou cestou. Vždy, keď sa idete zohnúť pokrčte kolená a držte chrbát rovno, neohýbajte sa v páse. Predmet, ktorý zdvíhate majte čo najbližšie k telu a nedržte ju vyššie ako je Vaše podpazušie a nižšie ako kolená. Pri zdvíhaní sa neotáčajte ani nenakláňajte v trupe.

3. Aj každodenné činnosti robíme zle

Vynášanie odpadkov, umývanie riadu. Aj to sú činnosti, na ktoré sa musíte sústrediť, aby Vaše telo vedelo, že ho namáhate. Jednoduchý spôsob, ako to urobiť je vtiahnuť pupok smerom ku chrbtici a a predstaviť si, že máte korzet, ktorý ťahá vaše svaly dovnútra. Toto treba dodržiavať celý deň a počas zdvíhania alebo ohýbania.

4. Nesprávne sedíme

Sedíte v práci, v aute, doma pri televízore. To sa Vašej chrbtici nepáči. Medzistavcové platničky a svaly popri chrbtici majú zlé krvné zásobenie, takže sa zabraňuje výžive platničiek a svalov, čo vedie k napätiu. Keď sa pohybujete, nastáva prekrvenie a zlepšuje sa krvné zásobenie. Pohyb vyživuje platničky. Štúdie ukázali, že pri sede sa kladie väčší tlak na chrbticu ako v ľahu alebo stoji. 
Najlepšou prevenciou je, keď sa každých 20 minút prejdete. Pár krokov po kancelárií celkom stačí. Vždy myslíte na správne vyrovnanú chrbticu a na vhodnú stoličku.

Tip na jednoduchý cvik do práce:
Sadnite si s nohami na šírku bedrových kĺbov, stiahnite brucho, ramená ťahajte dole, zatlačte lopatky k sebe a zasuňte bradu. Položte obe ruky na stehná a zatlačte do nich. So stiahnutým bruchom držte 5 -10 sekúnd a uvoľnite. 10 sekúnd si oddýchnite a opakujte sériu 7-10 krát.