Manuálna lymfodrenáž len pri opuchoch? Omyl!

Manuálna lymfodrenáž

Lymfedém je vysokoproteinový opuch zapríčinený zmenšením lymfatického transportu, dôsledkom čoho dochádza k hromadeniu lymfy bohatej na bielkoviny a iné makromolekulové látky v medzibunkových priestoroch. Podľa klinického štádia sa delí na 4 stupne, pričom 1. stupeň je najľahší a 4. najzávažnejší.

Delenie lymfedému podľa príčiny:

Primárny – podkladom lymfedému je nesprávny vývoj lymfatických ciev, pričom môže byť genetický podmienený, no príčina je zatiaľ neznáma.

Sekundárny – vzniká najčastejšie blokádou lymfatických ciest ako následok úrazu, nádorových ochorení, chirurgických výkonov, infekcií, ťažkých venóznych poškodení a parazitárnych ochorení.

Vedeli ste, že manuálna lymfodrenáž je vhodná aj pre športovcov, pre ľudí so sedavým zamestnaním a dokonca má svoje využitie aj v kozmetickej oblasti? Rovnako priaznivo ovplyvňuje dolné končatiny pri pocite ťažkých nôh a podieľa sa aj na imunite. Účinky manuálnej lymfodrenáže ocenia aj ženy, ktoré trápi celulitída alebo pocit ,,zavodnenia“. 

Pýtate sa prečo?

Lymfa je bezfarebná, prípadne jemne nažltlá tekutina kolujúca v lymfatických cievach. Obsahuje vodu, kryštaloidy a rozličné častice. Denne sa jej vytvoria 2-3 litre. Zdrojom lymfy je tkaninový mok a množstvo prúdiacej lymfy sa odhaduje na 1 liter. Preniká všetkými tkanivami a omýva každú bunku. Lymfa sa v tele pohybuje vďaka aktivácií kostrového svalstva a svalovej aktivácií v lymfatických cievach a tiež vďaka vnútrohrudnému tlaku.

Obrazne si celý lymfatický systém (tvoria ho kapiláry, cievy, uzliny, kmene a orgány) môžeme predstaviť ako kanalizáciu tela s uzlinami, ktoré plnia funkciu filtra.

Aká je funkcia lymfatického systému?

1. z medzibunkového priestoru odvádza do krvi prebytočnú tekutinu, bielkoviny a rôzne látky, ktoré prenikli do tkanív pri trávení, alebo sa do tela dostanú stravou, či dýchaním, prípadne vznikli ich metabolickou činnosťou (alergény, toxíny, baktérie, …)

2. podieľa sa na imunite organizmu zabezpečením imunitnej reakcie na cudzorodé látky v tele (v uzlinách sú prítomné makrofágy, ktoré sú zodpovedné za imunologickú odpoveď na patogény)

Na lymfostáze (hromadenie škodlivých látok a splodín metabolizmu v tkanivách a kĺboch ) a zníženej schopnosti odvádzať lymfu majú veľký podiel: 

  • ochabnuté svaly a mäkké štruktúry (podkožné tkanivá)
  • nedostatočný pohyb (sedavé zamestnanie)
  • dlhodobá jednostranná záťaž, prípade pretrénovanosť a nedostatočné prekrvenie
  • mechanické vplyvy (v lete sú opuchy a pocit ťažkých nôh výraznejšie )
  • dlhodobé státie (pracovné pozície ako kaderník, čašník a pod.)

Ako je to s celulitídou?

Väčšie množstvo tuku v podkoží obmedzuje a teda zhoršuje funkciu lymfy, ale aj krvných ciev následkom čoho dochádza k hromadeniu tkanivového moku v medzibunkovom priestore, tým pádom sú odpadové látky hromadené a usádzajú v medzerách medzi väzivom a postupom času sa objaví celulitída.

Ako je to so športovcami ?

Pri zvýšenej telesnej záťaži (náročnejšie pracovné zaťaženie) dochádza k preťažovaniu svalov a kĺbov. Zvýši sa látková výmena, ktorá prekrví celé telo. V ďalších fázach sa hromadia nežiadúce metabolity, ktoré sú transportované krvným no výrazne lymfatickým systémom. Práve tieto metability sú príčinou dráždenia svalov až spazmov.

Všeobecne platí, že po telesnej záťaži, či náročnejšej aktivite je svalstvo spazmatické a mäkké štruktúry stuhnuté. Objavuje sa pocit ťažkých nôh prípadne častí, ktoré najviac zaťažujete. Manuálna lymfodrenáž podporuje vyplavenie tekutiny plnej únavných metabolitov zo svalov a nervov.

Manuálna lymfodrenáž aktivuje podkožný lymfatický systém pomalými ťahmi a špecifickými hmatmi. Táto technika má presný postup a pravidlá, ktoré rešpektujú funkciu a smery lymfatických ciev a systému. 

V AMBIO Rehabilitačnom centre v Bratislave, Petržalke máme v ponuke túto jedinenčnú terapiu, ktorá pomáha odstráneniu horeuvedených problém. Je odporúčaná aj jej preventívna aplikácia. Nemusíte čakať, kým sa problém prejaví a objednajte sa na túto účinnú terapiu čím skôr.