Zatočte s chronickou bolesťou a objavte potešenie zo života

Zatočte s chronickou bolesťou

Fyzioterapia pomáha aj ľuďom s dlhodobou, chronickou bolesťou. Skúsení fyzioterapeut v Ambio rehabilitačnom centre pomôže rozvíjať zručnosti a zlepšiť tak kvalitu života. Čo je chronická bolesť? A akú úlohu hrá fyzioterapeut?
 
Chronická bolesť definujeme ako bolesť, ktorá trvá dlhšie ako môže byť bežná. Doba liečenia sa po úraze či zranení. Také liečenie trvá pár týždňov, no ak sa jej neviete zbaviť už 3 až 6 mesiacov, ide o chronickú bolesť. Takýto stav by ste však nemali ignorovať.
 
Bolesť býva spojená s bolesťami chrbta či artritídou a mnohokrát človek pociťuje neznesiteľné stavy, ktoré negatívne ovplyvňujú jeho správanie v práci aj doma v súkromí.
 
Príčiny bolesti nie sú vždy jasné a dokonca sa môžu týkať detí rovnako ako aj mužov a ženy všetkých vekových kategórií. Myslite na to, že ak takýmito stavmi trpíte, snažte sa predovšetkým myslieť pozitívne a hľadajte spôsoby ako byť vyrovnaný. V opačnom prípade by ste si mohli priťažiť, a to predsa nechcete.

Spôsobov liečby chronickej bolesti býva viac. Lekár vám môže predpísať lieky od slabých až po veľmi silné. Niektoré liečby potrebujete kombinovať s procedúrami, masážami a inými relaxačnými metódami. Práve tie vám skúsení fyzioterapeuti poskytnú v AMBIO Rehabilitačnom centre v Bratislavskej Petržalke.

Špecialisti vám nadstavia individuálny rehabilitačný plán. Vďaka správnemu programu, tak postupne začnete žiť plnohodnotný aktívny život bez bolesti a duševne vyrovnaný. Vzťah medzi telom a mysľou býva úzko prepojený a môže byť veľmi dôležité, aby ste sa cítili spokojne.

Ako si viete pomôcť sami?

Každodenné činnosti ako chôdza, plávanie, záhradkárčenie či tanec zlepšujú celkovú pohodu ľudí trpiacich chronickou bolesťou. Cvičenie vyplavuje z tela endorfíny. Človek má pocity šťastia a cíti sa zdravší. Pohyb tlmí napätie a uvoľňuje stuhnuté svaly. Zdravšie kĺby a to všetko postupne udržiava telo viac funkčné a ohybné, čím zmierňujete priberanie na váhe, znižujete riziko srdcových ochorení, osteoporózy.

Relaxačné techniky môžu pomôcť znížiť pretrvávajúce bolesti, znižujú svalové napätie a taktiež zlepšujú kvalitu spánku. Existuje mnoho typov, vrátane dychových cvičení a meditácie. V Ambio Rehabilitačnom centre vám fyzioterapeut odporučí metódy, ktoré sú pre vás najvhodnejšie.

Život s chronickou bolesťou

Chronická bolesť môže ovplyvniť celý váš život. Preto naozaj dbajte na to, aby ste príznaky nepodceňovali. Svoj stav konzultujte so svojím všeobecným lekárom a nebojte sa vyhľadať ani fyzioterapeuta, ktorý vám dokáže pomôcť.
Tak postupne dostanete svoj život pod kontrolu a bolesť znížite na minimum. Zmeníte svoj spôsob trávenia voľného času a objavíte nový rozmer, ktorý vám ukáže nové spôsoby, ako si užívať život.

Ako môže fyzioterapia pomôcť?

S klientmi trpiacimi chronickou bolesťou fyzioterapeut pracuje vždy individuálne. Podľa vášho stavu presne upraví liečebný plán a zvolí špecifickú manuálnu liečbu, masáž či inú techniku.