Zranenia pri športe

Pri akejkoľvek fyzickej aktivite bez ohľadu na vek alebo úroveň kondície, či už na rekreačnej alebo profesionálnej úrovni, vždy je predpoklad na tzv. športové zranenie. Typ športovej alebo rekreačnej aktivity vo veľkej miere predpovedá aj druhy zranení, ktoré ohrozujú najviac zanietených športovcov. Iné zranenia sú typické pre bežcov, hráčov tenisu, cyklistov, či hráčov kontaktných športov. Na základe toho je evidentné, že všetky zranenia sa líšia nielen tým, akého sú druhu, ale aj tým ako sa pristupuje k ich liečbe a následnej rehabilitácii. Samotná liečba zranení je nedostatočná, ak ju nenasleduje efektívna rehabilitácia formou fyzioterapie. Môžeme konštatovať, že rehabilitácia je rovnako dôležitá ako samotná liečba – či už konzervatívna alebo chirurgická (operačná).

Rozoznávame pritom dva typy športových zranení, pri ktorých sa líši forma liečby, aj forma rehabilitácie. Hovoríme o akútnych a chronických športových zraneniach. Akútne zranenie vzniká náhle, pričom chronické zranenie je dôsledkom dlhého preťažovania určitej časti tela, svalovej skupiny alebo kĺbu a môže sa vyvinúť aj v dôsledku opakovaného pohybu toho istého kĺbu.

Prehľad najčastejších športových chronických zranení

Prehľad najčastejších športových akútnych zranení

FUTBAL

Futbal sa zaraďuje medzi najpopulárnejšie športy, či už ako šport rekreačný alebo vrcholový. A práve pri tomto športe je vysoký výskyt následných zranení kolena. Ovplyvňuje to aj fakt, že miera futbalových zranení kolena zaznamenáva narastajúcu tendenciu. Futbalisti sú vystavovaný významným, jasne identifikovateľným rizikovým faktorom, ktoré majú na svedomí vážne zranenia kolenného kĺbu, medzi inými poškodenie predného skríženého väzu.

Stúpajúci trend zranení kolena u futbalistov (miera zranení profesionálnych futbalistov je 8,1 zranenia na 1000 hodín aktivity), vrátane zvýšeného počtu zranení pretrhnutia predného skríženého väzu opodstatňuje potrebu venovať sa tejto problematike vo zvýšenej miere. Podľa nášho názoru je potrebné prehodnotiť predovšetkým význam prevencie, aby sa miera zranení znížila a tiež podporiť využívanie fyzioterapeutických techník počas rehabilitácie po liečbe akéhokoľvek poranenia kolenného kĺbu.

Každý šport so sebou prináša isté riziká spojené so zraneniami, preto si myslíme, že uvedomenie si významu prevencie by malo byť na prvom mieste aj u rekreačných aj u profesionálnych športovcov. Správne zvolené zahrievacie, posilňovacie, strečingové  a iné cvičenia na tréningoch zaradené do tréningovej praxe určite prispejú k zníženiu miery výskytu zranení aj vo futbale. Keď však hráč utrpí akútne zranenie, je potrebné podrobiť sa dôkladnému vyšetreniu zdravotného stavu, podstúpiť liečbu, dodržiavať liečebný režim a po liečbe absolvovať rehabilitáciu okrem iného aj formou využitia rôznych fyzioterapeutických techník. Ak sa poranenie nelieči vhodným spôsobom a poranený kolenný kĺb je naďalej zaťažovaný, môže byť takého zranenie pôvodcom chronických bolestí, oslabenia kĺbu, opuchov a celkovej nepohody hráča.

Prevalencia zranení časti tela u hráčov futbalu

FYZIOTERAPIA po operácii kolenného kĺbu

Ak je potrebné chirurgicky zasiahnuť pri poranení PSV je pre futbalistov nevyhnutné podrobiť sa dlhodobej rehabilitácii. Cieľom rehabilitácie je znovunadobudnutie plnej hybnosti a sily dynamických stabilizátorov kolenného kĺbu. Posilňovanie svalov umožňuje skorší návrat k tréningom. Najprv za pomoci podpornej ortézy, neskôr bez nej. Kedy je možné ortézu odložiť, závisí predovšetkým od úrovne dynamickej a statickej stabilizácie kolena.

Pri rehabilitácii po plastike LCA je nevyhnutné:

  1. obnovenie kĺbovej pohyblivosti
  2. zabezpečenie statickej a dynamickej stability
  3. zachovanie fyzickej kondície a zachovanie psychickej pohody
  4. návrat do práce a ku pôvodnej športovej činnosti

Rehabilitácia kolena po rekonštrukcii PSV prechádza 4 fázami:

  1. Predoperačná fáza
  2. Pooperačná starostlivosť v trvaní 7-14 dní, individuálne pri každom klientovi,
  3. Fyzioterapeutická fáza v trvaní 6-8 týždňov,
  4. Tréningová fáza v trvaní cca 6-8 mesiacov, pričom s tréningom sa môže začať podľa prísne stanovených kritérií v ojedinelých prípadoch už mesiac po operácii PSV.

PREDOPERAČNÁ FÁZA – 1. fáza

Začína od okamihu, keď došlo k poraneniu LCA a končí dňom operácie. Táto fáza je rozdelená do 2 častí:

a/ Rehabilitácia zraneného kolena,

B/ Informácia klienta ohľadom operácie a dôležitosti rehabilitačného programu, vysvetlenie princípu rekonštrukcie.

Odporúčania:

  • elevácia dolnej končatiny,
  • izometria QF,
  • môžeme použiť aj kryoterapiu.

Ďalším cieľom predoperačnej fázy je obnovenie plného rozsahu pohybu a posilňovanie stehenného svalstva.

V tejto fáze naučíme klienta: správny stereotyp chôdze s predlaketnými barlami (=francúzske barle), trénujeme trojdobú chôdzu, ktorú po zautomatizovaní môže vystriedať chôdza dvojdobá.

POOPERAČNÁ STAROSTLIVOSŤ – 2. fáza

Je zameraná na:                                                                                                                              

kontrolu pooperačného edému, získanie 90st. flexie, získanie plnej extenzie, aktiváciu QF, hojenie pooperačnej rany.

Vo včasnom pooperačnom období hrá veľmi dôležitú úlohu lokálna kryoterapia. V tejto fáze by sme stále mali myslieť nato, že prevencia možných komplikácii je dôležitejšia ako samotná liečba!!!

Súčasťou ambulantnej RHB je:

  • liečebná telesná výchova (LTV) za účelom zväčšenia rozsahu pohybu a zvýšenia svalovej sily
  • naťahovanie skrátených svalov
  • starostlivosť o jazvu
  • mobilizácia pately, hlavičky fibuly a kĺbov nohy, klasická masáž svalov stehna a lýtka
  • nutné posilňovanie QF a flexorov kolena
  • cvičenie na posilňovacích prístrojoch, stacionárny bicykel bez záťaže
  • vodoliečba, laseroterapia, biolampa, elektroliečba (elektrostimulácia event. elektrogymnastika QF, diadynamické prúdy pri suprapatelárnom výpotku), magnetoterapia, lokálna kryoterapia
  • nácvik správneho stereotypu chôdze po rovine, aj po schodoch
  • balančné cvičenia na nestabilnej plošine podľa tolerancie
  1. fáza – FYZIOTERAPEUTICKÁ FÁZA rehabilitačného programu (od 6. týždňa po návrat do pracovnej, či športovej aktivity)
  • V tejto fáze je záťaž zvyšovaná postupne a individuálne. Od druhého mesiaca je klientom odporučený podľa tolerancie ľahký beh, vyklusávanie, vykopávanie, poskoky a drepy (drepy len do 90st. flexie v KK).
  • Klient postupne môže chodiť plávať (kraul a znak).
  1. fáza – TRÉNINGOVÁ FÁZA

Toto je fáza (po cca 6-8 mesiacoch), ktorá na základe vážnosti poranenia a spôsobu hojenia umožňuje začať s tréningom podľa prísne stanovených kritérií.

V ojedinelých prípadoch sa k tejto fáze pristupuje už mesiac po operácii PSV, čo je však u každého športovca individuálne, závisí viacerých faktorov, napr. od posúdenia vhodnosti lekárom.

META

V AMBIO Rehabilitačnom centre v Bratislave poskytujeme rehabilitáciu pri zraneniach, ktorých pôvodom môže byť práve športová aktivita – FUTBAL