Krčná chrbtica a stres spolu súvisia

Krčná chrbtica a stres

Myslíte si, že bolesťami krku a chrbtice môže byť len nesprávne sedenie za počítačom alebo preťažovanie nosením ťažkých bremien? Omyl! Pomaly, ale isto, sa medzi najvážnejšie dôvody radí emocionálny alebo psychický stres. Aj keď to môže znieť na prvý pohľad ako sci-fi, stačí sa len viac zamyslieť nad dôsledkami stresu a výsledok je hneď jasný.

Stres ovplyvňuje držanie tela

Pri psychickom strese dochádza k zmenám v držaní tela, pričom takáto fyziologická reakcia je pre ľudský organizmus prirodzená. Človek sa snaží „chrániť“ pred vonkajšími alebo vnútornými negatívnymi vplyvmi podobne, ako keby sa cítil v ohrození. Dochádza k zdvíhaniu ramien, zníženiu polohy hlavy a k skráteniu prsných svalov.
Každý sval okolo chrbtice sa prispôsobí novej pozícii ramien a hlavy, ale čo je horšie, prispôsobí sa tomu aj držanie tela. Následkom toho dochádza k hrbeniu sa, ktoré môže v prípade dlhodobého časového úseku začať spôsobovať vážnejšie problémy už nielen krčnej chrbtici ale celému chrbtu.
Emocionálny stres sa zas prejavuje ako fyzický tlak v mäkkých tkanivách v oblasti krku, ramien, lopatiek, v krížoch a na vonkajšej strane bedier. Pri psychickom aj emocionálnom strese vzniká tiež svalové napätie a pokiaľ nie je toto napätie uvoľnené, môžu vzniknúť tzv. spazmy – podobné tým, aké vznikajú pri preťažovaní chrbta nosením ťažkých predmetov.

Neprehliadnite varovné príznaky

Krátkodobý stres nemusí spôsobiť okamžite vážnejšie problémy a dokonca ani nemusíte na sebe pozorovať žiadne zmeny. To je však ten najväčší problém, nakoľko všetky zmeny sú nenápadné a dlhodobejšie – čiže ťažšie postrehnuteľné. Najviac sa neriešenie problémov môže prejaviť v neskoršom veku, keď sa už na krčnej chrbtici objavia degeneratívne zmeny.

Preto zbystrite svoju pozornosť, ak zbadáte nasledovné varovné signály:

  • opakované a nevysvetliteľné závraty
  • hučanie v ušiach
  • problémy s otáčaním hlavy a jej nakláňaním dopredu či dozadu
  • bolesť pliec
  • stuhnutejšia šija
  • bolesť smerujúca z krku do hlavy, niekedy aj „za oči“
  • zmena citlivosti v horných končatinách, napríklad pocity brnenia v rukách
  • nevysvetliteľné vracanie, avšak len v spojení s vyššie uvedenými prejavmi

Bolesti chrbta sú častejšie, než si myslíte

Štatistiky ukazujú, že bolesti chrbtice trápia absolútnu väčšinu populácie a zároveň s tým ľudia prakticky nič vážnejšie nerobia. Je to najmä, pretože náš chrbát vydrží toho naozaj „dosť“ a problém začne väčšinou každý človek riešiť až na starobu, kedy je situácia alarmujúca a bráni mu už v bežnej pohyblivosti.
Kým v minulosti však trápili bolesti chrbta najviac ľudí pracujúcich manuálne, dnes sa to mení a ide o bolesť, ktorá je typická pre ľudí, ktorí pracujú v stresovom prostredí, napríklad pre manažérov. Dlhodobý stres a zlý životný štýl totiž pôsobia negatívne nielen na chrbticu, ale dokonca zabraňujú človeku nájsť si čas na uvoľnenie napätia a tiež potrebný oddych.

Čo môžete robiť?

V prvom rade by ste mali vylúčiť pomocou lekárskych vyšetrení, že za bolesťami chrbtice sú príčiny ochorení niektorých orgánov nachádzajúcich sa v hornej časti tela. Ak sa nepodarí preukázať žiaden takýto dôvod, je čas zamerať sa na niektoré režimové opatrenia a čím skôr to spravíte, tým lepšie. Tu je niekoľko možných riešení:

Prevencia 

Človek, ktorý plánuje, zachováva rozvahu a nepodlieha okamžite zmenám nálady. Taký človek to má jednoduchšie. Všetky tieto veci sú totiž prevenciou proti nadmernému a dlhodobému stresu a teda aj prevenciou problémov s krčnou chrbticou. Držte sa týchto zásad!

Odstránenie svalovej nerovnováhy

Uvoľnenie svalovej blokády a harmonizácia svalstva v oblasti krku, šije a krčnej chrbtice sú prvou pomocou pri akýchkoľvek problémoch v tejto oblasti. Skvelým prostriedkom je SM systém, čo je súbor jednoduchých cvikov na uvoľnenie stuhnutého svalstva a zároveň na posilnenie oslabených svalových partií.

Správne dýchanie

Vynikajúcim prostriedkom na zmiernenie napätia svalstva je dýchanie. Tu sa zamerajte najmä na dýchanie do pľúc, vďaka čomu dochádza k pohybu svalstva na hrudníku. Pri dýchaní sa vyvarujte prudkých a príliš hlbokých nádychov a výdychov a snažte sa dosiahnuť pokojné a rovnomerné dýchanie v každej situácii.

Správny postoj a držanie tela

Nehrbte sa, nerozvaľujte sa a držte správny postoj. Toto pravidlo by ste si mali osvojiť bez ohľadu na to, čo robíte a kde práve sedíte. Rovnako tak si dávajte pozor na hrbenie pri chôdzi alebo pri niektorých športoch.

Strečing počas dňa:

Nikomu a ničomu neuškodí, ak využijete prestávky počas celého dňa na menšie „natiahnutie sa“. Vždy, keď máte čo i len chvíľku času, poprechádzajte sa, natiahnite a uvoľnite krk alebo šiju a to isté platí aj pre celé horné končatiny.

Pilates a joga:

Cvičenie jogy pomáha uvoľniť stuhnuté svalstvo na šiji aj pleciach a je navyše veľmi upokojujúce na telo aj ducha. Rovnako veľmi dobre pôsobia aj uvoľňujúce cviky Pilates na chrbticu, napríklad svetoznámy cvik zvaný Kobra, a to nielen ten.

V Ambio Rehabilitačnom centre vám fyzioterapeut odporučí metódy, ktoré sú pre vás najvhodnejšie.