Masáž počas tehotenstva?

Masáž počas tehotenstva

Masáž počas tehotenstva? Prečo nie! Doprajte si zaslúžený oddych a relax.

Kedysi sa o tehotenskej masáži nehovorilo a panoval názor „radšej nie“ prípadne, že môže dokonca ohroziť dieťatko. Dnes však už vieme, že to nie je pravda a aj budúce mamičky si môžu užívať priaznivé účinky masáže v AMBIO Rehabilitačnom centre v Bratislave, Petržalke.

Toto najkrajšie, no zároveň najnáročnejšie obdobie ženy, je sprevádzané veľkými psychickými, emocionálnymi a najmä fyzickými zmenami.

1./ Zmena hmotnosti

Je prirodzená a samozrejme očakávaná. Čím je bruško väčšie, tým viac sa mení a posúva ťažisko tela dopredu, načo súbežne reagujú aj ostatné segmenty tela. Panva sa dostáva do anteverzného postavenia a prehlbuje sa drieková lordóza (oblúkovité zakrivenie chrbtice smerom dopredu). Často vidíme mamičky podopierajúce si kríže rukami s váhou prenesenou na jednu dolnú končatinu v domnení, že je to pre nich úľavová poloha. No opak je pravdou.

2./ Pôsobenie hormónov

Okrem iných zmien hormóny pôsobia aj na väzy,ktoré sa stávajú laxnejšie najmä v oblasti panvy, nakoľko sa pripravujú na zväčšenie. V spojení s vyššie spomínanými zmenami dochádza, k nestabilite panvy a vzniku bolesti.

3./ Opuch nôh

Antidiuretický hormón, ktorý ovplyvňuje funkciu ľadvín e zvýšený a narastajúci tlak na dolnú dutú žilu, ktorá odvádza odkysličenú krv z dolných končatín majú za následok výrazné opuchy dolných končatín počas tehotenstva a najmä v posledných mesiacoch.

Toto je len pár zmien, ktoré sa podieľajú na vzniku bolesti a diskomforte tehotnej ženy z fyzického hľadiska. Na celkový stav vplýva mnoho ďalších faktorov súvisiacich s tehotenstvom, sociálnym zázemím, prípadne s pracovnou vyťaženosťou a povahou budúcej mamičky.

Všetky sa však zhodneme na tom, že po celom dni v práci, či už pri sedavom zamestnaní, alebo pri fyzickej práci, každodennom strese a zhone, prípadne po starostlivosti o domácnosť/rodinu, padne vhod hodinová masáž v príjemnom prostredí. Telo aj myseľ si oddýchnu, zrelaxujeme opuchnuté a ťažké nohy, či boľavý chrbát.

Kedy je tehotenská masáž nevhodná?

Samozrejme nie vždy môže byť masáž aplikovaná.

Tehotenské kontraindikácie:

  • do 3. mesiaca tehotenstva
  • pri rizikovom tehotenstve

Všeobecné kontraindikácie:

  • akútne stavy (horúčka, chrípka, infekčné ochorenie, …)
  • pri kŕčových žilách
  • ak nie ste 100 % fit (príznaky choroby, nádchy, …)
  • ak máte poškodenia kože (otvorené rany, čerstvé jazvy, plesňové ochorenia nôh, …)
  • pri onkologických ochoreniach

V AMBIO Rehabilitačnom centre v Bratislave, Petržalke sa o budúce mamičky postarajú kvalifikovaný fyzioterapeuti (nie maséri). Terapia je zameraná na individuálne potreby každej budúcej mamičky. V príjemnom prostredí, v spojení s odbornou starostlivosťou si môžete dopriať zaslúžený oddych a čas pre seba.